sydamerikaviner.com
Vin, mat och kultur i Sydamerika
PUNTA del ESTE och JOSÉ IGNACIO. Två lekplatser i Uruguay för rika.
I Uruguays sydöstra hörn ligger två utstickande uddar på 30 km avstånd från varandra som blivit ett tillhåll under semestertider för jetset och rika personer från Argentina, Uruguay och Brasilien.
Det här är Sydamerikaviners nya webbsida. Den är inte bara en presentation av våra nya och gamla viner, utan ger också  fakta och info om aktuella händelser i Sydamerikas vinproducerande länder. (Klicka här och i alla andra rutor, foton och knappar) VÅRA NYA OCH KOMMANDE VINER UNDER 2017 Punta del Este José Ignacio
Punta del Este var fram till början av 1900-talet en ensligt belägen halvö utan vägförbindelse ca 140 km öster om Montevideo, där man 1860 byggt ett fyrtorn. År 1890 lyckades de privata ägarna få en plan för bebyggelse godkänd och man började sälja tomter. Långsamt började villor uppföras på halvön tills den verkliga byggboomen kom igång på 1970- talet med i huvudsak argentinskt kapital. Nu kallas staden Latinamerikas Saint Tropez och är den självklara semestervistelsen för främst många argentinare, med direkt flyg- och båtförbindelse till Buenos Aires. Den fasta befolkningen är mindre än 10.000 personer och ökar under sommaren med mer än 150.000 välbärgade turister.
Här finns ett stort nöjesutbud under högsäsongen, med lyxrestauranger, kasinon, flotta butiker, exklusiva hotell och nattklubbar. De finkorniga sandstränderna på den lite vildare Atlantsidan och de lugnare mot La Plata-viken är en mer varaktig attraktion. När lugnet börjar sänka sig i mars blir det plötsligt inte längre trångt och priserna sjunker. Då fyller barnfamiljer, pensionärer och backpackers restaurangerna och exklusiva klädbutiker lockar med rea. Det blir också plats för ett besök i den spektakulära ateljén Casapueblo, som Uruguays store konstnär Carlos Páez Vilarós lät bygga i närheten.
José Ignacio var en liten stillsam fiskarby tills de mest kända celebriteterna världen över fick upp ögonen för att här fanns det några mycket luxuösa och diskreta hotell och restauranger vid sidan om det hektiska livet i Punta del Este. Vid första anblicken ser José Ignacio ut som en rustik badort med ganska enkla byggnader utspridda utmed en sagolik sandstrand nedanför en gammal fyr och runt ett lantligt torg. Men väl dolda och skyddade bakom murar ligger ultramoderna hotell med vidunderliga utsikter över havet mot hori- sonter och solnedgångar. Ett av de mest spektakulära, Playa Vik, byggdes av den svensk-norske internationelle affärsmannen Alexander Vik, som lyckades plocka ut 4 miljarder kronor ur sitt internetföretag Xcelera.com innan dot- com-bubblan sprack. Utöver dessa hotell finns det exklusiva affärer och restauranger inrymda i enkla byggnader med en stil som smälter in i den ursprungliga atmosfären av fiskarby. Ryktet om José Ignacio har nu spritt sig snabbt. Snart det kommer väl också att växa upp höga hus.
José Ignacio Playa Vik